Skip to main content
Kronik Hastalığı Olan Kişiler Koronavirüs Salgınında Nelere Dikkat Etmeli?

Kronik Hastalığı Olan Kişiler Koronavirüs Salgınında Nelere Dikkat Etmeli?

Nörolojik hastalıklar (MS, Parkinson, İnme vb), kalp ve damar hastalıkları, kanserler, kronik solunum yolu hastalıkları, diyabet, metabolik sendrom gibi hastalıklar bulaşıcı olmayan ama günümüzde tüm toplumları etkileyen kronik hastalıkları oluşturmaktadır ve kronik hastalıkların etkilediği insan sayısı tüm dünyada her geçen gün artmaktadır. Kronik hastalığı bulunan kişilerin günlük yaşamda dikkat etmeleri gereken birçok nokta var iken küresel bir sağlık sorunu haline gelen Yeni Koronavirüs salgınında daha özenli olmaları gerekmektedir. Özellikle koronavirüs salgınının 65 yaş üstü bireylerde yarattığı tahribat etkisinin daha yüksek olması ve kronik hastalıkların yaşlı nüfusta daha fazla bulunması nedeniyle yaşlılarımız bu dönemde daha büyük risk altındadır. Bu nedenle kronik hastalığı bulunan kişilerin, özellikle bu süreçte yaşamlarına biraz daha dikkat ederek devam etmeleri gerekmektedir. Bu tip hastaların bağışıklık sisteminin diğer bireylerden daha zayıf olması da enfeksiyon riskini arttıran en önemli nedenlerden biridir. Bu süreçte yapılması gereken en doğru davranış bağışıklık sistemimizi güçlü ve genel sağlık durumumuzu üst düzeyde tutmak olacaktır. Bu nedenle düzenli ve sağlıklı yaşam ilkelerine dikkat etmemiz gereklidir.

Alkol ve sigara kullanımının azaltılması, doğru beslenme alışkanlıklarının edinilmesi, sağlıklı bir gece uykusuna dikkat edilmesi ve fiziksel aktivite seviyemizin yüksek tutulması elzemdir. Birçok kronik hastalık için çok önemli bir yere sahip olan egzersiz tedavilerine bu dönemde ara vermeden devam edilmesi gereklidir. Salgın riski devam ettiği sürece, egzersizlerimizi toplu alanlarda yapmak yerine mümkünse evimizin bahçesi, balkon gibi hem daha açık hava imkanı sağlayan hem de tenha olan alanlarda yapmaya çalışmalıyız.

Kronik hastalıklara bağlı olarak kullanılan ilaç tedavilerinin mutlak surette devam ettirilmesi gerekmektedir; doktor önerisi olmaksızın tedaviye ara verilmemeli, ilaç dozlarının değiştirilmesi gibi yanlış davranışlar yapılmamalıdır. Yapılması planlanan tüm tıbbi test ve tetkikler hakkında aklınızda soru işaretleri oluşursa hastayı takip eden kendi doktoruyla görüşülerek hareket edilmesi gereklidir. Hastalığın seyri ve tedavisinin kişiye özgünlüğüne karar verecek yetkili kişinin hastanın kendi doktoru olduğu unutulmamalıdır.

Koronavirüsün bulaşma riskinin çok yüksek olduğu unutulmadan kalabalık ortamlardan uzak durarak, kişisel hijyenimize dikkat ederek günün büyük saatini evde geçirmeye çalışılmalıdır. Yetkili mercilerin yapmış olduğu haber ve duyuruları takip ederek, yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etmek bu dönemdeki en doğru davranış olacaktır.

Bir an önce sarılıp kucaklaşabildiğimiz sağlıklı günlere kavuşmak dileğiyle…

Arş. Gör. Gamze Ertürk Uzunoğlu
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü