Skip to main content

Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver'in İKÜ Gündemine İlişkin Mesajı - XXXVIII

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ile değişen İKÜ gündemine ilişkin bir mesaj yayınladı.

Sevgili Kültür Ailem, 

Yaşamın keyfini çocuklar gibi hesapsız ve heyecanla yaşayabilmenin değerini her geçen gün daha iyi anladığımız bir dönemdeyiz. Dün, pandeminin tüm kısıtlamalarına rağmen, 23 Nisan’ı “Geleceğe Umutla Sarılmak Kültürümüzde Var” mesajıyla kutladık. Ulusal Bayramlarımızın her biri çok değerli ancak 23 Nisan başka. Tüm çalışma arkadaşlarımın ve biz yetişkinlerle birlikte çaba ve sabır gösteren çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum. Gazeteci Zeynep Oral’ın “Yarını Beklerken” yazısını da sizlerle paylaşıyor; ülkemiz geleceğine, yarınlara, çocuklara armağan edilmiş bugünün ve biz eğitimcilerin önemini tekrar hatırlatmak istiyorum. Bu zamanları geride bırakıp en kısa sürede çocuklarımız ve gençlerimizle okullarımızda sağlıkla buluşacağımız, eskisi gibi coşkuyla kutlayacağımız nice bayramlarımız olacak. Buna yürekten inanıyorum. 

Sevgili Kültür Ailem, 

Pandemi pek çok sektörü ekonomik açıdan etkiledi. Bitişi, en azından kontrol altına alınmasına ilişkin tüm öngörüler, mutasyon gerçeğiyle birlikte sarsıldı. Beklediğimizden uzun sürdüğü bir gerçek. Korona virüsü en yakınımıza kadar geldi. Kriz ve beraberinde getirdiği yan etkilerle gelecek kaygılarımız da haklı olarak artırıyor. Bu tür zamanlarda en az krizi yönetmek kadar zor olan bir şey daha var ki o da bilgi ve yorum karmaşası. Olaylara, durumlara ilişkin gerçek dışı bilgi ve yorumların, son zamanlarda çalışma iklimimizi de etkilediğini gözlemliyorum.  

Değerli Çalışma Arkadaşlarım, 

Akademik ve idari kadroda görev yapan, emek veren her birey, unvanından bağımsız Kültür Ailemizin bir üyesidir ve çok değerlidir. Üyesi olduğunuz üniversitemiz; Türkiye’de ve dünyada yaşanan pek çok krize rağmen, 61 yıldır “Emek hakkı kutsaldır” ilkesinden ödün vermeden varlığını sürdüren, sağlam öz kaynaklarıyla ayakta duran Kültür Koleji’nin değerleriyle bugünlere gelmiştir. 

Elbette, yaşadığımız benzersiz bir dönem. Hem ülkemiz hem de dünyada bütün işletmeler pandeminin etkilerini doğrudan ya da dolaylı yaşıyorlar.  Bu dönemin kendine özgü zorlukları kadar farklı sonuçları da olacak.  Her sektörde olduğu gibi, sürdürülebilirliği sağlamak adına çeşitli adımlar atıyoruz. Ancak koşullar ne kadar zor olursa olsun Kültür tarihinde, eğitim emekçilerinin hakları daima önceliklidir ve özenle gözetilir. Başta maaşların ödenmesi olmak üzere süreçlerimizde herhangi bir değişim söz konusu değildir. Tüm kademedeki çalışma arkadaşlarımızın hakları bizim için çok değerlidir. Bu konuda sizleri temin ederim. 

Hepimizin çeşitli sınavlardan geçtiği bu dönemde gerçek bilgiye ulaşmak önemli. Bunun için iletişimde daha açık ve net olmaya ihtiyacımız var. Çalışma şeklimiz, sosyal ve ekonomik haklarınızla ilgili başlıklarda İnsan Kaynakları Daire Başkanlığımızla temas kurmanızı sizlerden rica ediyorum. Kriz ortamından sağlıklı çıkmak ve geleceği doğru yönetebilmek için iletişimde şeffaflık birbirimize karşı en temel sorumluluklarımızdan biridir. Bilgi ve yorum karmaşasının çözümü Kültür Anayasasındaki değerlerin içselleştirilmesindedir. 

Değerli Kültür Ailem, 

Son zamanlarda sık sık, Onursal Başkanımız İnş. Yük. Müh. Sayın Fahamettin Akıngüç’ün yıllar önce paylaştığı bir gazete kesitine yazdığı notu düşünüyorum: ‘Quo vadis?’ Pek çok yerde karşımıza çıkan bir soru. ‘Nereye Gidiyoruz?’

Kriz zamanlarında uzun vadeli planlar yapılmaması önerilir. Ancak bizim işimiz gelecek. Bu nedenle “Nereye Gidiyoruz?” sorusu hepimiz için önemli. Öğrenme kayıplarını tamamlayıcı eğitim çözümleriyle belli seviyede gidermeye çalışıyoruz. İş süreçlerimizin çok önemli bir bölümü dijitale taşındı. Pandemi sonrası çalışma hayatımız nasıl olacak? Kampüs içi ve uzaktan çalışma belli bir denge ve verimle yürüyor. Bu noktada şu anda nereye gidiyoruz sorusu çok daha önemli. Bahar dönemini yarıladık sayılır. Bu dönemde öğrencilerimiz bazen telafisi zor ve hatta mümkün olmayan kayıplar yaşıyor. Söz konusu kayıplar geleceğe nasıl yansıyacak? Yeni gençler katılacak aramıza. Kısıtlamalarda sınava hazırlanmış gençler. Onlara neler sunacağız, neler sunmalıyız? 2021-2022 güz yarıyılı şimdiden gündemimizde olmalı. 2021-2022 akademik yılına ne kadar hazırlıklıyız? ‘Yeni Yol’ dediğimiz yapısal ve içeriğe ilişkin değişiklikler, post pandemi döneminde öğrenciyi merkeze koyan yeni tasarımlar, müfredatın geliştirilmesi için neler yapmalıyız? 

İstanbul Kültür Üniversitesi üst yönetimi olarak amacımız pandemi sonrasını iyi planlayıp gelecekte tüm çalışanlarımıza ilham veren, iş birliğini ve takım çalışmasını teşvik eden, eğitim-öğretim hizmetinin anlamlı bir iş olduğunu hissettiren, Kültür’ün Anayasasındaki değerlere dayalı bir kimlikle bu süreci sarsılmadan geçirmektir. Bu yolculukta düşünceleriniz ve görüşleriniz benim için çok değerli. 
          
Dostlukla, 
Dr. Bahar Akıngüç Günver 
İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı