Skip to main content

Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver'in İKÜ Gündemine İlişkin Mesajı - XXVII

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ile değişen İKÜ gündemine ilişkin bir mesaj yayınladı.

Sevgili Kültür Ailem, 

Kültür gündemine ilişkin paylaşımlarıma pandemi döneminin ilk fazında başlamıştım.  Mart ayından bu yana 27 mesaj paylaşmışım. Kurumsal bir görevden çok aile içi iletişim olarak gördüğüm notlarımı hazırlarken belli kaygılarım da oluyor. Ayrıntılarda kaybolmadan, tekrara düşmeden size ulaşabilmek benim için önemli. Paylaşımların ardından gönderdiğiniz mesajlar da öyle. Her biri çok değerli. Özellikle de ikinci dalganın baskısını yaşadığımız bugünlerde birbirimizi anlamak, anlaşılabildiğimi hissetmek güven ve umut veriyor. 

Değerli Kültür Ailem, 

Yaşam başlığında ciddi ve zor bir sınavdan geçiyoruz. Yaşadıklarımız kadar okuduklarımız, izlediklerimiz, dinlediklerimiz de dünyaya ilişkin kavrayışımızı etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde, bir akademisyenin 24 saatini anlatan bir yazı okudum. Pandemide, özellikle de kadınların yaşadıkları zorluklar üzerine çarpıcı bir içerikti. Karantina günlerinde, kadın çalışma arkadaşlarımın açmazlarına, yetişme kaygılarına, yorgunluklarına tanıklık ettiğim zamanları düşündüm. “Hiçbir şey hissettirmeden her şeyi yetiştirmek” için gösterdikleri insanüstü çabayı… Şu aralar yeniden gündeme gelen kısıtlamalar karşısında üzerinizdeki baskıyı ve endişeleri… 

Yaşadığınız zorlukların farkındayım. Bir kadın, bir insan olarak sizi anlıyorum.  Ancak yalnız anlamak, bilmek yetmez. Birlikte bir şeyler de yapabilmeliyiz. Yükleri ortak bir çabayla hafifletebilmenin bir yolunu bulmalıyız. İkinci dalganın gerçekleri çok da parlak bir tablo sunmuyor. Önümüzde mesafesi belirsiz ve zorlu bir yol var. Bu noktada her kademede çalışanımızın iş-özel yaşam dengesi, motivasyonu, ruhsal dayanıklılığını korumak için ihtiyaçlarını bilmek, dinlemek istiyorum. İlk fazda yaşadığımız iş-yaşam dengesini zedeleyen yükleri bütünüyle almak elbette mümkün değil, ancak hafifletecek bir çözüm mutlaka vardır. Süreci, geçtiğimiz döneme göre çok daha sakin yönetebilmek için ortak akılla ve duyguyla hazırlanmış bir seferberlik hepimize biraz olsun iyi gelecektir. Rollerimizi, sorumluluk tariflerimizi gerekirse yeniden gözden geçirelim. Daha iyi hissetmek, iş-yaşam dengesini sağlayabilmek için neye ihtiyacımız var? Hiyerarşiye, unvanlara bağlı kalmadan, bu mesajın ulaştığı tüm çalışma arkadaşlarımın geri bildirimi çok önemli. İyi niyetle çalışılmış olsa da ihtiyacımıza cevap vermeyen, gün sonunda görev icabı katılmak zorunda hissettiğimiz anların içinde kalmayalım. Bu zor dönemde bize ve ihtiyaçlarımıza özgü dayanışma projelerini birlikte geliştirelim. Krize karşı verdiğimiz duygusal mücadelede ihtiyacımız olan iletişim ortamını birlikte tasarlayalım. İçinde bulunduğumuz dönemde yükleri biraz olsun bölüşmek için dayanışmaya gerçekten çok ihtiyacımız var. Eylül ayında Dayanıklılık temasıyla Belkıs Kazmirci’yi ağırlamış, etkinlik sonunda katılımcı arkadaşlarımızdan oldukça pozitif geri bildirimler almıştık.  Aralık ayında ise Psikiyatr Dr. Gülcan Özer’i Kültür Ailesiyle yaklaşık bir buçuk saatlik etkileşimli bir seminerde buluşturacağız. Üniversitemiz personeline yönelik bu buluşmada değinilmesini istediğiniz başlıkların yanı sıra önümüzdeki dönemde faydalı olabileceğine inandığınız görüşlerinizi Kurumsal İletişim Daire Başkanlığı ekibimizle paylaşmanızı rica ediyorum. Katkı verecek tüm arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum. 

Sevgili Kültür Ailem, 

Dayanışmanın gücünü, bundan yaklaşık bir ay önce İKÜMED koordinatörlüğünde başlattığımız, “Birlikte Bir Tık Daha Güçlüyüz” kampanyasında bir kez daha deneyimledik. Katkılarınızla, uzaktan öğretim sürecinde teknolojiye erişimi kısıtlı öğrencilerimize tabletleri ulaştırdık. Öğrencilerimizden gelen her teşekkür mesajı yaptığımız işe duyduğum saygıyı ve sevgiyi biraz daha artırdı. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Nazif Ekin Akalan da geçtiğimiz günlerde, SBF olarak uzmanlık alanları dahilinde, personelimizin sağlık gereksinimlerinde destek vermeye her an hazır olduklarını belirtti. İç kaynaklarımızla gösterdiğimiz dayanışma ruhu önemli. Örneklerimizin artacağına inanıyor, Sağlık Bilimleri Fakültemize destekleri için teşekkür ediyorum. 

Kültür Ailesinin Değerli Üyeleri, 

İkinci dalga, beraberinde çeşitli kısıtlamaları da getirdi. Veriler, salgının yükselişe geçtiğini gösteriyor. Üniversite olarak aldığımız tedbirler sayesinde aktif çalışan nüfusumuz içinde vaka sayısı oran olarak son derece az. COVID-19 salgınından etkilenen çalışma arkadaşlarımızın yanındayız. Sağlık ve güvenlikleri noktasında kendileriyle iletişimde olduğumuzu belirtmek isteriz. Süreç yönetiminde Genel Sekreterimiz Ender Rıza Ekici’ye ve tüm idari kadrolarımıza teşekkür ediyorum. Kampüs içi aktif çalışan personel sayımızın tüm akademik ve idari birimlerce dikkatle kontrol edilmesini; maske, mesafe ve temizlik kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalınmasını da bu vesileyle sizlerden bir kez daha önemle rica ediyorum. 

Değerli Kültür Ailem, 

Pandemi iş süreçlerimizi bir süre daha etkileyecek gibi görünüyor. Uzaktan eğitimin çok üretken yanları olduğu gibi zor tarafları da var. Aynı durum öğrencilerimiz için de geçerli. İkinci dalga kısıtlamaları kapsamında özellikle 1. ve 2. sınıf öğrencilerimiz, kısıtlı sürelerde sokağa çıkabilecekler. Bu dönemde, üniversite yaşamlarıyla ilgili bağlantıda kaldıkları en önemli enstrüman CATS, rol modelleri ise akademisyenlerimiz. Akademik ve idari kadrolarımızın uzaktan çalışmaya bağlı olarak, öğrencilerimizle iletişim süreçlerini yeniden gözden geçirmeleri, yapılanmaya ilişkin yaratıcı ve yenilikçi fikirler üretmeleri temel bir ihtiyaç. Burada yeni yolu açacak olan akademisyenlerimizin vizyonudur. Nasıl dönüşeceğiz, nasıl düşüneceğiz, teknolojiyi daha etkin, daha verimli, daha yaratıcı nasıl kullanabiliriz soruları üzerine çalışmalarınızı ve önerilerinizi Rektörlük ve Mütevelli Heyet Başkanlığı olarak beklediğimizi belirtmek isterim. 

Pandeminin ilk fazına göre çok daha bilinçli ve deneyimli olduğumuz ikinci dalgayı birlikte aşacağımızdan şüphem yok. Fiziksel ve teknolojik donanımımızla, önlem mekanizmalarımızla süreci sağlıkla ve güvenle yürütebilecek olanaklara sahibiz.  Bizim için her zaman önce sağlık. Birbirimize duyduğumuz güven ve dayanışmayla bugünleri de geride bırakacağız.

Dostlukla, 
Dr. Bahar Akıngüç Günver 
Mütevelli Heyet Başkanı