Skip to main content
Doğru Beslenme Önerileri Yaşlı Bireyleri Koronavirüse Karşı Güçlendirebilir!

Doğru Beslenme Önerileri Yaşlı Bireyleri Koronavirüse Karşı Güçlendirebilir!

Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) salgını dünya çapında eşi görülmemiş zorluklar ve tehditler doğuruyor. Ne yazık ki, COVID-19 tanısı alanlar arasında yaşlı, zayıf ve komorbid bireylerin daha fazla risk altında olduğu bilinmektedir. Yetersiz beslenme bu bireyleri mevcut riskler karşısında daha duyarlı hale getirmekte, bu nedenle yaşlı bireylerin koronavirüs veya başka virüslere karşı daha dirençli olabilmeleri için çeşitli beslenme önerileri tavsiye edilmektedir.

1) Doğru beslenme ile bağışıklık sistemini arttırmak
Sağlık ve iyi beslenmenin el ele gittiği kanıtlanmış bir gerçektir. Yaşlılar COVID-19’a karşı daha duyarlı olduklarından belirli vitamin ve mineraller açısından zengin bir diyet, virüslere karşı bağışıklık duvarı oluşturabilir. Günlük diyete beta-karoten, C ve E vitamini ve çinko bakımından zengin meyve ve sebzeleri dahil etmek önemli bir beslenme stratejisidir.

2) Besin değeri yüksek yiyeceklerin tüketimini arttırmak
Brokoli, mantar ve lahana gibi besinler içeriğindeki zengin besin ögeleri nedeni ile “süper besin” olarak adlandırılırlar. Bu nedenle, yaşlıların diyetlerine eklenebilecek bağışıklık güçlendirici besinlerdendir. Omega-3 yağ asitleri (yağlı balıklar, fasulye, keten tohumu ve bazı fındıklar) açısından zengin besinlerin de diyetlerine dahil edilmesi bir diğer önemli beslenme önerisidir. 

3) Yeterli su tüketimini sağlamak
Mukoza zarlarını nemli tutmak ve soğuk algınlığı ve gribi daha da azaltabilmek için yaşlı bireylerin günlük 8-9 bardak su tüketmeleri önerilmektedir. Susama hissinin zayıf olması nedeniyle eğer yeterli su tüketimi sağlanamıyorsa, çorba, süt, yeşil çay, ev yapımı taze meyve suyu gibi besinler ek olarak tavsiye edilebilmektedir.

4) C ve E vitamini yönünden zengin besinler tüketmek
C vitamininin çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar için bağışıklığı kuvvetlendirici etkisinin olduğu kanıtlanmıştır. Portakal, kivi, çilek gibi meyveler C vitamini açısından zengindir ve diyetlerine dahil edilmelidir. Ayrıca, patlıcan, biber, pancar, ıspanak ve karnabahar gibi sebzelerin C vitamini açısından oldukça zengin olduğu ve bağışıklığı desteklediği bilinmektedir. 

Bazı araştırmalar, E vitamininin bağışıklık da dahil olmak üzere yaşlıların genel sağlığını korumak için hayati önem taşıdığını kanıtlamıştır. E vitamini, çeşitli enfeksiyonlardan, bakterilerden ve virüslerden koruyabilen güçlü bir antioksidandır. Günlük E vitamini gereksinmelerini karşılayabilmek için badem, fıstık ezmesi, ayçiçeği çekirdeği, fındık gibi yağlı tohumların diyete eklenmesi önemli adımdır.

5) Baharatlarla diyetin kalite ve lezzetini arttırmak
Bağışıklığı artıran bazı baharatlar arasında sarımsak, ginseng, kimyon, zerdeçal ve zencefil yer almaktadır. Yiyeceklerine ekleyerek veya çay şeklinde yaşlıların diyetine dahil edilmesi önerilmektedir. Baharatların, hem bağırsak sağlığı ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağladığı hem de yemeklerin lezzetini arttırmak için kullanıldığı bilinmektedir.

6) Şeker ve yağ oranı düşük diyet modelleri tercih etmek
Yaşlı bireylerin diyetinde, tam tahıllardan ve yağsız proteinlerden oluşabilecek düşük şekerli ve az yağlı yiyecekler olmalıdır. Böylelikle, genel sağlık durumları iyi yönde desteklenebilmektedir.

Sağlıklı günler dilerim.

Arş. Gör. Pelin Cin
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü